En favoritsyssla så här års är att plöja igenom lokaltidningar från hela landet för att se om man hittar några revyrecensioner. I samband med revyrixdagarna lär man ju känna folk från en massa andra revyer, så det är klart att man är nyfiken på att se hur det gått för dem. Många har ju haft premiär nu kring nyår och trettonhelg.

Men när jag kom till VLT var det något som saknades. Hammarteatern, som jag själv sålt revynummer till tidigare, spelar inte vanlig nummerrevy i år, utan musikalrevyn “I love you, you’re perfect, now change” som spelats på Broadway. Kul till omväxling, verkligen ett lovvärt initiativ! Goda recensioner, jag önskar Hammarteatern stor framgång med föreställningen som spelas till den 4 februari.

Men det som saknades var förstås Västeråsrevyn. Hur kunde det komma sig? Skulle inte de haft premiär nu? En titt på deras hemsida: Inställt! På grund av “problem, som vi inte kan lösa på den korta tid, som återstår till premiären”, som det står. Vad nu? Tillbaka till VLT. Mycket riktigt, Västeråsrevyn hade drabbats av avhopp i ensemblen så pass sent (artikeln publicerades den 20 november) att det inte fanns någon chans att genomföra årets revy.

Ytterst tråkigt. Dessutom gör det att man börjar reflektera: Hur värjer sig en ideell förening mot sådant? Vi har ju trots allt inga kontrakt med våra aktörer. De är oftast inte avlönade. Vi litar till vars och ens solidaritet mot det övriga revygänget, att var och en fullgör det man tagit på sig. I vissa fall kan produktionen komma i kläm, för att någon av något skäl hoppar av. Har man då kommit långt in i revyarbetet, är skadan irreparabel. Det är svårt nog att få folk att ställa upp ideellt i vanliga fall, och att komma med frågan när det bara är halvannan månad till premiär är förstås ännu svårare.

Revyföreningar fungerar på olika sätt. Då tänker jag inte bara på att vissa revyer drivs mer professionellt med huvudsakligen avlönade aktörer. Utan också på hur revygruppen bildades från början. En del är kompisgäng som spelat ihop i massor med år. Andra drar ihop en delvis ny skådespelartrupp varje år, ur en större “pool” av föreningsmedlemmar. Oavsett vilket, är man sårbar för avhopp långt in i produktionen.

En annan sak som givetvis kan inträffa är olyckor och sjukdom. Ibland går det att ersätta en person genom inhopp och omkastningar. Olofströmsrevyn tvingades till sådana förändringar i år, med bara fyra dagar kvar till premiären. Men att ersätta flera personer, eller en som har mycket scentid, är i princip omöjligt. Då återstår inget annat än att göra som Västeråsrevyn, och ställa in. Mycket tråkigt.

Finns det någon revy som har någon metod för att värja sig mot sena avhopp? Kanske en fråga att dryfta på nästa rixdagsdebatt.