I torsdags var det så äntligen dags för revysäsongens höjdpunkt i Blekinge: Revy-Richardgalan på Stadsteatern i Karlshamn! För tredje året i rad samlade Radio Blekinge länets revygäng till en galaföreställning med utdelning av priser i åtta olika kategorier (samt hederspriser). Teatern var fullsatt, vilket betyder cirka 640 personer. Ett hundratal av dessa kom från revyerna själva, resten var allmänhet som passade på tillfället att se det bästa Revy-Blekinge erbjuder under 2007.

Fast, det där är förstås en sanning med viss modifikation. Att galaföreställningen skulle visa det allra bästa, alltså. En del nummer gör sig inte så bra i radio, om man säger så. Och Radio Blekinges urval av revynummer är förstås i första hand inriktat på att göra ett bra radioprogram. Visuella nummer, som när Bengt Olofsson i Ronnebyrevyn dansar balett i kroppsstrumpa, tyllkjol och sockiplast med rosa band, hade tett sig ganska obegripligt för radiolyssnarna, och fanns därför inte med.

Men SR har ändå utvecklat galan i ännu mer publikvänlig riktning. I år gjorde man t.ex. inte paus under nyhetssändningarna, utan publiken på Stadsteatern fick se en kontinuerlig show utan paus i två och en halv timme! Vi i Ronnebyrevyn visade upp oss med tre nummer, bland annat min “Dagens limerick”. Det var anledningen till att jag fick se större delen av showen snett bakifrån. Jag stod, på programledarnas order, hela tiden i kulissen beredd att komma in och dra en limerick om en lucka i körschemat uppenbarade sig. Min specialskrivna galalimerick lät så här:

En revyräv från trakten av Dala
Vann pris, och som tack skulle tala
Han på scenen gick upp
Och såg ut som en tupp
“Ja, vadå? Jag är uppklädd till gala!”

Och visst vann vi pris! Ronnebyrevyn tog med sig två diplom hem. Per Borgman vann Revy-Richardpriset för bästa debutant. Och vår revy fick också pris för årets bästa scenografi. Sölvesborgsrevyn On Stage tog hem priset för årets bästa revy i Blekinge, med sin Flora å Faune.

Radio Blekinges initiativ att uppmärksamma den lokala revykonsten på detta sätt saknar ännu motsvarigheter i resten av landet. Vilken lokalradiostation instiftar härnäst ett eget revypris?