I går kväll samlades ett 15-tal personer på Gamla teatern i Ronneby. Vi, för jag var själv en av dem, är alla mer eller mindre engagerade i att skriva texter inför årets nyårsrevy.

För nu ska det bli revy igen, med premiär på nyårsafton! Det har ju varit ett uppehåll på ett par år, men nu drar Ronneby Folkteater igång med revyandet på Gamla teatern igen.

För att riktigt vässa pennorna hade Ronneby Folkteater bjudit in Magnus Bejmar, som tidigare stått på scenen i Ronnebys nyårsrevyer och därefter verkat som skådespelare, regissör, journalist, programledare i radio och tv och mycket annat. Han har också gått i standuputbildning för Adde Malmberg och Babben Larsson, den utbildningen på 1990-talet som startade hela den ännu pågående vågen av ståuppkomik i Sverige.

Magnus gav oss grunderna i hur man skriver komik, oavsett om det ska vara för standup eller för revy. Sedan satt vi i timmar och diskuterade, vred fram och tillbaka, ställde frågor och svar: Vad är roligt? Vad får man skämta om? Vem får man skämta om? Är det egentligen roligt när folk tar illa upp för att man skämtat om dem?

Många intressanta frågor dök upp, och många handfasta råd kunde Magnus ge oss. Men att skriva revy handlar mycket om att sitta hemma på kammaren och arbeta. Efter seminariet gick var och en hem till sitt, fulladdade med idéer och inspiration. En liten del av resultatet får ni se på Gamla teatern när 2011 års nyårsrevy spelas där på nyårsafton och i januari!