Jag har blivit med nytt revygäng.

Eller, nytt och nytt. Det är fortfarande nyårsrevyn i Ronneby. Vilka som är med i de årligen återkommande revyerna byts ut successivt med viss jämnhet. Av de som är med i år har jag redan tidigare jobbat mycket ihop med regissören Johan Westermark. Årets revyproducent Håkan Robertsson gjorde jag teater med redan när jag var nyinflyttad till Ronneby, man kan nästan säga att det blev han som välkomnade mig till Ronnebys teatervärld. Några av de andra har jag också stött på tidigare i olika sammanhang. Men hela skådisgänget är helt nya bekantskaper för mig, åtminstone när det gäller att samarbeta med i teatersammanhang.

Det är alltså Ronneby Folkteater som i år tagit över revyproducerandet på Gamla teatern i Ronneby. Föreningen Ronnebyrevyn, som nu är vilande, gjorde sin senaste revy 2008, sedan dess har det varit uppehåll på den klassiska revyscenen i kommunens centralort. För att manifestera detta har årets revy döpts till Nya kvastar (vilket också kan syfta på den nya ledningen i stadshuset, eller vad man vill).

Kanske var det just det här revygänget jag egentligen gick med i, när jag för drygt elva år sedan började skriva för Ronnebys nyårsrevyer. (Då hade Håkan redan åtta år tidigare frågat om jag ville skriva till revyn, men jag avböjde med motiveringen att jag var nyinflyttad och inte tillräckligt insatt i Ronnebys lokala frågor för att kunna skriva lokalrevy.) Här finns den där pionjärandan, upptäckarglädjen, “är det så här det är att göra revy?” En glad ensemble i blandade åldrar, helt enkelt.

Jag ser som sagt nyårsrevyerna i Ronneby som ett kontinuerligt flöde sedan 1988, sak samma vilket organisationsnamn som stått som huvudman. Musikföreningen Hoffman, Ronneby Revysällskap, Teater Hialös, Ronneby Teaterförening eller Ronnebyrevyn, personerna byts ut undan för undan men för publiken är det “revyn” ändå.

Så kommer det sig att jag nu blivit en ny kvast, ehuru rutinerad med elva år som revyförfattare. Det finns som sagt några till rutinerade, ända från den “moderna Ronnebyrevyns barndom” till och med, alltså det sena 1980-talets revyer. Men att ha varit med förut sätter sina spår. Det där att plötsligt ingå i ett nytt gäng gör att gamla invanda mönster inte självklart fungerar lika bra längre. Jag försöker lägga band på mig så att jag inte ideligen gör inpass om att “så här gjorde vi då”. Åtminstone väntar jag med det till på premiärfesten…

Så, en spark i baken, alla nya och nygamla revykollegor, inför kvällens genrep och så morgondagens premiär!