Jag är misstänkt för mord! För att ha hittat på ett, vill säga.

Och jag erkänner. Jag är skyldig till att ha skrivit pjäsen Flensburgska mysteriet som har premiär nu på fredag på Borgmästargården. Det är Ronneby Folkteater som producerar och skådespelare från både folkteatern och Kollektivteatern som står på scenen.

Scenen i det här fallet är två matsalar, en på övervåningen och en på nedervåningen i villan som Ronnebys borgmästare Ernst Flensburg lät bygga åt sig på 1890-talet. Publiken får dela upp sig och ta plats vid middagsborden där uppe eller nere. Under tiden som de serveras en trerätters måltid plus kaffe får de också följa skådespelet och försöka lösa en mordgåta.

Häromdagen var jag och bevistade första repetitionen “på plats”, det vill säga på själva Borgmästargården. För regissören Johan Westermark och de övriga skådespelarna (regissören spelar själv med i pjäsen) blev det nu påtagligt vad det kommer att medföra för dem att spela varje akt växelvis uppe och nere, med ätande teaterpublik i två salonger parallellt så att säga. En akt medan andra halvan äter förrätt, sedan växling, sedan andra akten medan andra gänget får varmrätt, och så vidare.

Under den här veckan faller allt på plats. På torsdag är det genrep. Själv brottas jag mest med problemet hur jag ska kunna se både genrepet och premiären – och äta samma trerätters middag varje kväll… Köket och serveringspersonalen måste ju också repa, så genrepet genomförs förstås också med ätande gäster. Fast jag tror jag skippar middagen på genrepet. Sparar mig till premiären på fredag!

Bilden: Fasaden på Gamla Teatern i Ronneby pryds av den stora banderollen med borgmästare Flensburgs porträtt. Pjäsen spelas dock på Borgmästargården, i andra änden av kvarteret.

Fotnot: Både Sydöstran, BLT och Commersen har skrivit om Flensburgska mysteriet.